O πιο τέλειος πουρές που φτιάξατε ποτέ! Δείτε πώς γίνεται!

Zεστός, βουτυράτος, βελούδινος και αρωματικός: ο πουρές πατάτας, αν μαγειρευτεί σωστά, μπορεί να ξεπεράσει σε απόλαυση ακόμα και την τηγανητή πατάτα, την «βασίλισσα» του comfort food.

Ο πουρές δεν έχει πολλές απαιτήσεις για να φτάσει την τελειότητα: αν οι πατάτες είναι καλής ποιότητας, το βούτυρο και το γάλα φρέσκα, τότε, η ένωση αυτών των τριών υλικών μπορεί να δημιουργήσει ένα πιάτο υψηλής διατροφικής και γευστικής αξίας.

Μια εκδοχή για λαχταριστό πουρέ πατάτας προτείνει και ο σεφ Γιάννης Λουκάκος.

H δική του συνταγή για πουρέ πατάτας έχει μια σειρά από βήματα που μας θέλουν υπομονετικούς -σε καμία περίπτωση βιαστικούς και επιπόλαιους στην διαχείριση των υλικών.
Η πατάτα θέλει σεβασμό για να βγάλει όλη την πλούσια γεύση που κρύβει.

Ο πουρές έχει την δική του τέχνη, όπως κάθε πιάτο άλλωστε. Πολλές φορές, οι φαινομενικά «εύκολες και γρήγορες» συνταγές δεν έχουν αποτέλεσμα με μεγάλη επιτυχία για δύο λόγους: γιατί δεν δίνουμε προσοχή στην ποιότητα των υλικών και τις εκτελούμε βιαστικά.

Ο σεφ σημειώνει στο site του ότι «προσθέτοντας πέστο βασιλικού, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν αρωματικό πουρέ πατάτας με γεύση βασιλικού. Το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και με άλλα λαχανικά όπως η σελινόριζα ή το παντζάρι».

Ακολουθούν τα υλικά και η εκτέλεση:

Υλικά:
1 κιλό πατάτες, ολόκληρες
400 γρ. βούτυρο
400 γρ. γάλα
σχοινόπρασο
αλάτι
Εκτέλεση
-Με ένα καθαρό σφουγγάρι καθαρίζουμε τις πατάτες τρίβοντάς τις ελαφρώς κάτω από τρεχούμενο νερό.

-Αλατίζουμε τις πατάτες, τις τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 140oC μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 90΄ λεπτά (όταν τις τρυπήσουμε με ένα μικρό μαχαίρι πρέπει να μην έχει καμία αντίσταση).

-Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το γάλα και το διατηρούμε ζεστό.

-Ξετυλίγουμε τις πατάτες, αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και τις ξεφλουδίζουμε.

-Τις αλέθουμε στον χορτόμυλο σε ψιλή σήτα και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα.

-Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε για 2-3’ λεπτά με μια κουτάλα.

-Προσθέτουμε το βούτυρο λίγο λίγο, αλατίζουμε και ανακατεύουμε, φροντίζοντας να ομογενοποιηθεί το μείγμα πριν προσθέσουμε το επόμενο κομμάτι.

-Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά, ανακατεύοντας, μέχρι να ομογενοποιηθεί και αυτό στο μείγμα.

-Σερβίρουμε αμέσως τον πουρέ ή τον διατηρούμε ζεστό.

 

Για τον σεφ, λίγο σχοινόπρασο απογειώνει την γεύση.

«Εμένα μ’ αρέσει στον πουρέ λίγο σχοινόπρασο. Βάλτε όποιο πιπέρι θέλετε. Πατάτα, πλούσιο βούτυρο, αλάτι, λίγο γάλα, πιπέρι και λίγο σχοινόπρασο, Εξαιρετικός ο συνδυασμός» μας λέει ο σεφ στο τέλος του βίντεο.